İçeriğe geç

Mevlevî Ayini Nerede Yapılır

Sema âyini nasıl yapılır?

Yakından bakıldığında aslında Mevlevi dervişlerinin zikir ritüelidir. Kollarını yanlara doğru uzatarak, sağ avuçlarını göğe, sol avuçlarını yere doğru çevirerek, ney gibi enstrümanlar eşliğinde yaptıkları ve bunları Tanrı’dan alıp halka dağıttıkları ritüel olarak özetlenebilir.

Mevlevi ayin nedir?

Mevlevi ritüeli, Mevlevi Sema’sının müzik eşliğinde yapılması olarak Mevlevi tarikatında Mukabele olarak tanımlanır. Mevlevi ayini, Mevlid ve Mirajiye gibi bir zamanlar bestelenmiş formlar hariç, Türk dini müziğinin en büyük biçimi olarak kabul edilir.

Sema âyini ne kadar sürer?

Yaklaşık bir buçuk saat süren bir etkinlik.

Mevlevi ayinlerinde 4 selamdan hemen sonra hangisi icra edilir?

Sema esnasında dua okunmaz, ancak dört selamın ardından Kur’an-ı Kerim tilavetiyle ve Gülbank tilaveti ile dua tamamlanır.

Mevlevi âyini nerede yapılır?

Ritüel, localarda yapılan toplu bir ibadet biçimidir.

Sema nerede yapılır?

Semahane, Mevlevihanelerde Sema ayininin yapıldığı yerin adıdır. Semahane içinde sadece semazenlerin girdiği (döndüğü) alana “meydan” denir.

Mevlevi ayini kaç bölümden oluşur?

Mevlevi ayini dört bölümden oluşur ve her bölüme Selam denir. (Ateş, 2015) Devr-i Kebir usulünde icra edilen dörtlü Pesrev’den sonra, ayinin selamları birbiri ardına ve kendine özgü bir üslupla icra edilir (Akdoğan, 2010). İlk selam sekiz veya on dört vuruşluk ritimle bestelenirdi.

Mevlevi zikri nasıl yapılır?

Zikir, şeyhin besmeleyi okuduktan sonra yüksek sesle “Allah” demesiyle başladı. İlk kez, Allah ismi iki hece kullanılarak üç kez söylendi, nefesin uzunluğu alındı ​​ve iki hece arasında çok kısa, neredeyse belirsiz bir duraklama bırakıldı.

Mevlevilikte sema ayini nedir?

Mevlana’yı anma törenlerinde yapılan sema ritüeli, Mevleviliğin temel felsefesini yansıtan önemli semboller içerir. Sema genel olarak evrenin yaratılışını, insanın evrende yeniden dirilişini, Tanrı aşkına eylemlerini ve köleliğinin farkına vararak “mükemmel insana” dönüşünü ifade eder.

Semazenin üstüne ne giyilir?

Tennure, üstte dar, altta bol olan kolsuz bir elbisedir ve Mevlevi dervişlerinin giydiği Sema töreninin olmazsa olmaz bir parçasıdır. İki bölüme ayrılır: Sema Tennure ve Hizmet Tennure. Sema Tennure’nin beyaz rengi kefeni ve ölümü simgeler.

Semazen gösterisi nerede?

Hocapaşa Mevlevileri’nin sunduğu Sema Gösterisi ve Dünya Sema Sergisi Hocapaşa Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek. Canlı Sufi müziği eşliğindeki enfes Sema gösterisi ve Sema geleneğinin manevi bir bakış açısıyla sunulduğu eşsiz sergi deneyimi büyüleyici bir atmosferde bir araya geliyor…

Sema hangi tarikata mensuptur?

Sema, en çok Mevlana ve Mevlevi tarikatları tarafından bilinse de, Mevlana’dan yüzyıllar önce, hatta Sufizm tarihinin en erken zamanlarından beri uygulanan bir Sufi geleneğidir. Mevlevi tarikatının kurumsallaşmasıyla birlikte Sema, bir ritüel biçimini aldı ve zamanla yoğun bir metaforik anlam kazandı.

Ayin yapan kişiye ne denir?

Eski Türkler tarafından Kam veya Baksı olarak adlandırılan şaman, ritüelleri gerçekleştiren ve tanrılar veya kötü ruhlar için ritüeller gerçekleştirebilen kişiydi. Ritüeller sırasında bir cübbe ve bir şapka, bir davul, bir kırbaç veya bir asadan oluşan özel giysiler giyerdi.

Mevleviliğin amacı nedir?

Mevlevi Felsefesi: Mevlana’nın ölümünden sonra bilgisini yaymak için ortaya çıkan Mevlevilik de insan odaklı bir bakış açısına sahiptir ve hoşgörü ve güzelliğe odaklanır; bağışlamanın önemini vurgular. Öte yandan Mevlevilik, İslami bir felsefe olarak sunulan Tasavvufun büyük bir payına sahiptir.

Mevlevilikte iki elini açarak ve dönerek yapılan törene ne denir?

Mevlevî Sema Töreni, Allah’a ulaşma yolunun aşamalarını sembolize eden, içerisinde dinî unsur ve temalar barındıran, bu nedenle de detaylı kural ve niteliklere sahip bir tasavvuf törenidir.

Semazenlerin nasıl başı dönmüyor?

“İç kulakta üç adet yarım daire kanalı vardır. Üç kanal birbirine eşit uzaklıktadır. Semazenler de semazenlik yaparken başlarını 20-25 derece sağa doğru eğerler. Sağa doğru eğilerek üç meridyen eşit şekilde uyarılır ve baş dönmesi olmaz.

Semazen dönüşü nasıl yapılır?

Bunu televizyon ve gazete gibi sosyal medyada görmüş olabilirsiniz, bir tahtaya çakılan bir çividir. Gökyüzünü sabit kılmak için yuvarlak bir tahtaya bir çivi çakılır. Semazen adayı başparmağını ve ikinci parmağını bu çivinin arasına koyar ve eşit şekilde döner.

Semazen hangi hareketleri yapar?

Semazenler, semazen sırasında durmadan uzun süreler boyunca kendi etraflarında dönerler. Benzer şekilde, buz dansı sporcuları ve balerinler performansları sırasında sıklıkla kendi etraflarında dönerler ve baş dönmesi hissinin neden olduğu sorunlar olmadan performanslarına devam ederler.

Semazenlerin elleri nasıl durur?

Sema edenler sema esnasında bir ellerini yukarı, diğerlerini aşağı kaldırırlar, bu da “Sağ elle Allah’tan alırlar, sol elle yere doğru bakarak halka verirler” anlamına gelir.

Kaynak: edev.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deniziletisim.com.tr