Ardahan ilinin kaç tane köyü var?
İlimizde Çıldır, Damal, Göle, Hanak ve Posof olmak üzere 5 ilçe, 1 il belediyesi, 5 ilçe belediyesi ve 1 büyükşehir belediyesi (Köprülü) olmak üzere 7 belediye, 227 köy, 39 mahalle ve 126 bağlı ortaklık bulunmaktadır. İl ve ilçe merkezlerinde yaşayan toplam nüfus sayısı 38.181, belde ve köylerde yaşayan nüfus sayısı ise 60’tır.
Ardahan’ın en büyük ilçesi hangisidir?
İdari olarak, merkez ilçe (Merkez, Çıldır, Damal, Göle, Hanak ve Posof), 1 belde (Köprülü) ve 227 köy olmak üzere 6 ilçeden oluşmaktadır. ABPRS 2018’e göre Ardahan’ın nüfusu 98.907 olup kentleşme oranı %40’tır. Merkez ilçenin nüfusu 22.169 kişidir. Ardahan’ın en büyük ilçesi Göle’dir (5. ilçe).
Ardahan’ın hangi ilçeleri Kürt?
Ayrıca Kağızman ve Digor bölgelerinden Kürt köyleri de buraya yerleşmiştir. Göle ilçesindeki tüm Kürtler Siverek, Diyarbekir, Digor ve Kağızman’dan gelen Kürtlerdir. Ardahan’daki Hanak’taki Alevi köylerinin ve Damal’ın bazı köylerinin Türklerin ilk Anadolu kalıntıları olduğuna inanılmaktadır.
Ardahan’ın eski adı ne?
Ardahan İli, 27 Mayıs 1992’de çıkarılan yasa ile Türkiye Cumhuriyeti’nin 75. ili olarak kurulmuştur. Ardahan Kalesi’nde yapılan kazılarda bölgede Eski Tunç Çağı’na ait kalıntılar ortaya çıkarılmıştır. Eski adı Artan’dır.
En çok Ardahanlı nerede?
532.
Ardahan nüfusu kaç 2024?
Bayburt 86 bin 47 kişiyle en az nüfusa sahip olan il oldu. Bayburt’u 89 bin 317 kişiyle Tunceli, 92 bin 819 kişiyle Ardahan, 148 bin 539 kişiyle Gümüşhane ve 155 bin 179 kişiyle Kilis izledi.
Ardahan mezhebi nedir?
Tskarostavi Kilisesi. Tskarostavi Kilisesi (Gürcüce: წყაროსთავის საეპისკოპოსო ტაძარი) tarihi ETI bölgesinde erken Orta Çağ’da inşa edilmiş bir Gürcü piskoposluk kilisesidir. . Bugünkü Ardahan ilinin Çıldır ilçesine bağlı eski adıyla Tskarostavi Öncül köyünde bulunuyordu.
Ardahan neyi meşhur?
Ardahan’ın kaşar peyniri ve balı ülke çapında meşhurdur. Elma dolması, Evelik aşısı, pişi, bozbaş, kuymak, ekmek pudingi ve helva en meşhur yemekleridir.
Ardahan hangi Türk boyundandır?
Ardahan ili yaklaşık 3000 yıllık bir tarihe sahiptir ve 628 yılında Hazar Türklerinin bir kolu olan Arda Türkleri tarafından ele geçirilmiş ve Ardahan ismi verilmiştir. 1068 yılında Sultan Alparslan tarafından fethedilmiştir. 29 Mayıs 1555’te Osmanlı İmparatorluğu’na katılmıştır.
Ardahan Azeri mi?
Türk Azeriler Iğdır, Kars, Ardahan, Van ve Ağrı’da yaşamaktadırlar. Azeriler Türkiye’nin büyük şehirlerine (İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa) dağılmış durumdadır. Iğdır, Ardahan ve Kars kökenliler.
Göle Koyunlu Köyü Alevi mi?
Nüfusun tamamı Sünni Kürt olarak kayıtlara geçmiştir.
Ardahan merkez nüfusu kaç?
Ardahan ili ülkemizin Kuzeydoğu Anadolu bölgesinde yer almaktadır. 2021 sayımına göre merkez nüfusu 42.023, toplam nüfusu ise 96.162’dir. Buna göre bir önceki yıla göre nüfus artışı -1 olmuştur.
Ardahan laz mı?
Nüfus. Nüfusun çoğunluğu Kıpçak kökenli Ahıska Türklerinden oluşur. Geri kalan kısım Türkler, Kürtler, Terekemler ve Alevi Türkmenlerden oluşur. Aynı zamanda Ardahan’da Gürcüler, Çerkezler, Tatlar, Lezgiler ve Poşalar da yaşamaktadır, ancak bunların çoğu göç etmiştir.
Ardahanda’da kaç köy var?
➢ İdari yapı: ✓ İlimizde; 5 ilçe, 1 belde, 227 köy, 39 belde ve 126 mahalle bulunmaktadır.
Ardahanlılar nasıl olur?
Ardahan halkı sıcakkanlı, samimi ve yardımsever insanlardır. Geleneklerine bağlıdırlar ve ailelerine önem verirler.
Ardahan Göle’nin kaç tane köyü var?
Göle, nüfus ve alan bakımından Ardahan’ın en büyük ve en önemli ilçesidir. İlçede 53 köy bulunmaktadır.
Ardahan Damal’ın kaç köyü var?
İlçe merkezi olan Damal kasabasında tarihi adı Samothe olan eski Üçdere köyü de bulunmaktadır. Günümüzde Damal ilçesi Burmadere, Dereköy, Eskikılıç, İkizdere, Otağlı, Seyitören ve Tepeköy olmak üzere yedi köyden oluşmaktadır.
Çıldır’ın kaç köyü var?
44 köyü bünyesinde barındıran Çıldır ilçesinin toplam nüfusu 20 olup, bunun 10 bin 326’sını erkekler, 10 binini ise kadınlar oluşturmaktadır.
Ardahan Hanak’ın kaç tane köyü var?
İlçenin yüzölçümü 547 km² olup, toplam nüfusu 10 kişidir.
Kaynak: upz.com.tr