İçeriğe geç

Edebiyatta Nüsha Ne Demek

Nüsha nedir edebiyatta?

1. Bir yazının sureti, yazılı bir şeyin benzeri, benzeri, tıpatıp aynısı: “Bu eserin birçok nüshaları vardır.” Hazan âb-ı revan şîrâzesin / Nuşa-i gulzâr’ın sûrelerini katlamakla vesikalar perişan olmuştur (Fuzûlî).

Nüsha nedir örnek?

Nesih, hem geçersiz kılmak ve iptal etmek, hem de bir şeyin kopyasını çıkarmak anlamına gelirken, kopya kelimesinin asıl anlamı bir şeyin tam kopyası veya tıpkıbasımıdır. Kopya, gazete ve dergi gibi süreli yayınların herhangi bir sayısını da kapsar.

Nüsh ne demek?

Aslen Osmanlıcadan gelir ve nüsha anlamına gelir. Dergilerin “edisyonları”.

3 nüsha halinde ne demek?

Orijinal konşimentolar genellikle üç nüshadan oluşan setler halinde düzenlenir. Gemi sahibinin temsilcisi veya kaptan, kargo teslimatı için sunulan ilk orijinal nüshaya dayanarak teslimatı gerçekleştirebilir. “Orijinal konşimento teslim edilir edilmez, diğer orijinaller geçerliliğini yitirir.” Süreç şu ifadeyle açıklanabilir:

Nüsha ile suret arasındaki fark nedir?

Fotokopi örneklerinin “Aslına Uygun” veya “Aslına Benzer” ibaresini ve onaylayanın imzasını veya damgasını taşıması koşuluyla, bu örnekler kopya olarak kabul edilecektir. Ancak, kağıt taraflarca ayrı ayrı imzalanırsa, Damga Vergisi Kanunu uyarınca bir kopya olarak kabul edilecektir.

Nüsha-i kübra nedir?

1. Daha (çok, en, çok) büyük, daha görkemli. Karşıtı: SUĞRÂ: En yüce yaratılıştan gelen aşkımın büyük kopyası / Ne zamandan beri sevincimin en bilgili aynası değilim (Leskofçalı Galib)?

Nüsha Türkçe mi?

kopya – Nişanyan Sözlüğü. Arapça nsχ kökünden gelen ve “yazma, kopyalama (kitap, yazıt), yazılı kopya” anlamına gelen nusχa(t) نسخة kelimesinden bir alıntıdır. Bu kelime, aynı anlama gelen Aramice/Süryanice nusχā נֻסְחָא kelimesinden bir alıntıdır.

Alegorik ne demek TDK?

Türk Dil Kurumu’nun tanımına göre sembollerle anlatılan metinlere alegorik denir. Alegori aynı zamanda “yaygın açık metafor” özelliği de taşır.

Nazım ne demek?

Nazım, Arapça kökenli bir isimdir ve “organize etmek, düzenlemek, tasarlamak” anlamına gelir. Edebiyat alanında bu isim şiirle ilişkilendirilir ve metinleri düzenlemek ve düzen oluşturmak gibi süreçleri ifade eder.

Nush nedir TDK?

•Tavsiye, öneri.

Birer nüsha ne demek?

Fotokopi edilen belgelerin nüshalarında “Aslına uygundur” veya “Aslına benzer” ibaresi ve onaylayanın imzası veya mührü bulunması halinde, nüsha, niteliği itibarıyla nüsha sayılır; taraflarca ayrı ayrı imzalanmışsa, nüsha sayılır.

Matbu nüsha ne demek?

El yazması: Basılı olmayan ancak yazıyla çoğaltılan kitaplar için kullanılır. Matbaada çoğaltılan Osmanlı Türkçesi eserlere “matbu” denir.

Nüsha ne demek edebiyatta?

Nusha kelimesi, kelime anlamı olarak, yazılı bir eserin birebir aynısı ve özdeşi anlamına gelir. Türk Dil Kurumu’na göre, nüsha kelimesi, birbiriyle aynı olan yazılı şeyleri ifade etmek için kullanılan bir kavramdır. Kopya kelimesi ayrıca; Benzer, özdeş ve kopya anlamlarında da kullanılır.

2 Asıl Nüsha Ne Demek?

5. Diplomanın, geçici bitirme belgesinin ve verilecek diğer belgelerin ikinci nüshası, “İkinci Nüsha” olarak işaretlenmiş olup, kaybolan belgenin aslı ile aynı numaraları, kayıtları ve ünvanları, imzalayanların ad ve soyadlarını içermeli, ancak düzenlendiği gün imza yetkilisi tarafından imzalanmalıdır.

İmzalı nüsha ne demek?

Günümüzde asıl olması gereken belgeler için ıslak imzalı, kişinin belgeyi doğrudan imzaladığını gösteren orijinal nüsha tanımı kullanılmaktadır.

Esaretin anlamı nedir?

Esaret, TDK sözlüğünde hapsedilme, köleleştirilme veya hapsedilme anlamına gelen bir kelimedir.

Nüsha tavsifi ne demek?

Kopya açıklaması, bir el yazması nüshanın niteliğini belirten bir açıklama olup cilt, kâğıt, yazı tipi, yaprak/sayfa sayısı, sütun ve satırlar, istinsah tarihi, müstensih, ilk ve son kısım gibi fiziksel özelliklerini gösterir.

Sufle hangi anlama gelir?

Sufle, 18. yüzyılda Fransa’da ortaya çıkan bir tatlıdır. Sufle, ana yemek veya tatlı olarak servis edilebilir. Kelime, Fransızca “souffler” fiilinden türemiştir (Türkçe anlamı: üflemek).

Nazım ne demek?

Nazım, Arapça kökenli bir isimdir ve “düzenleyici, düzenleyici, biçim yaratıcısı” anlamına gelir. Bu isim, edebiyat alanında çoğunlukla şiirle ilişkilendirilir ve metinleri düzenleme ve düzen oluşturma gibi süreçleri anlatır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deniziletisim.com.tr Sitemap
google