İçeriğe geç

Arguvan Ne Ile Meşhur

Malatya Arguvan ismi nereden gelir?

4. yüzyıldan kalma Bizans kaynaklarında Argaous ismiyle görünür. Argaûn ismi 8. yüzyıldan kalma Arap kaynaklarında geçer. Kelimenin her iki biçimi de çoğuldur ve “Argas” veya “Argavs” anlamına gelir. Argawan ismi 11. yüzyıl Ermeni kroniklerinde kullanılır.

Arguvan ne anlama gelir?

Nüfus. Görüldüğü üzere ilçe nüfusunda önceki yıllara göre hızlı bir düşüş yaşanmıştır.

Arguvan Türkü Festivali ne zaman başlıyor?

Arguvan Uluslararası Halk Şarkıları Festivali bu yıl 27-28 Temmuz 2024 tarihleri ​​arasında gerçekleştirilecek. Arguvan Belediyesi, Arguvan Vakfı ve Arguvan Derneklerinin ortaklaşa düzenlediği festival, 27 Temmuz Cumartesi günü başlayacak.

Malatya Arguvan ilçesi Alevi mi?

Arguvan, Ermeni, Kürt, Alevi ve Sünni kimliklere sahiptir. Bu kadar geniş bir kimliğe sahip olan Arguvan, küçük bir Türkiye olarak düşünülebilir.

Arguvanın neyi meşhur?

Arguvan denince akla “türküler” ve “Arguvan türküleri” gelir. Her yıl temmuz ayında, ünü Malatya’yı ve tüm Türkiye’yi aşan türkülerin onuruna bir festival düzenlenir. “Uluslararası Arguvan Halk Şarkıları Festivali” adı altında düzenlenen festivalde türküler ve şiirler seslendirilir, konserler düzenlenir.

Malatya’nın eski adı nedir?

Malatya adı Asur belgelerinde Milid, Melid, Milidia, Meliddu olarak geçmektedir. Urartu kaynaklarında Melitea, Hitit hiyeroglif yazıtlarında ise kent; “buzağı başı ve buzağı ayağı” ideogramlarıyla temsil edilmektedir.

Arguvan ağzı ne demek?

Makam Dışı, “Arguvan Lehçesi” ve “Arguvan Havası” olarak bilinen kendine özgü bir lehçe yapısı ve telaffuz stiline sahip olan kırık Havalar ve uzun Havalar’dan oluşur. Bu halk şarkıları çoğunlukla aşk, yuva özlemi, ölüm, ayrılık ve gurbet gibi dünyevi temaları işler.

Arguvan’ın nüfusu ne kadar?

2023 yılı itibarıyla Arguvan nüfusu 7.708 olacaktır. Bu nüfusun 3.954’ü erkek, 3.954’ü ise köylerden oluşmaktadır.

Arguvan nerenin türküsü?

Malatya’nın Arguvan yöresine ait “Beni Dertten Derde Kurtardın” türküsünü Antalya’da görev yapan askerlerimizden duyuyoruz. 🎶11 Ocak 2021

Arguvan Türkü Festivali’ne 2024’e hangi sanatçılar gelecek?

“Sinan Güngör, Malatyalı Eymen Fırat, Yılmaz Çelik, Müslüm ve Mustafa Eke, Çiğdem Elmas sahne alacak. Yerel sanatçılarımız var. Grup Arguvan, Turan gibi yerel sanatçıları da içine katacağımız Türkçe ve Kürtçe müzikler olacak. ” Yalçınkaya ve Alican Yaylagül.

Arguvan Festivali 2024 hangi kanalda?

Artı TV’de X: “🗓 Uluslararası Arguvan Halk Şarkıları Festivali 27-28 Temmuz tarihlerinde yapılacak / X.

Malatya Arguvan arası kaç kilometre?

Malatya Arguvan arası kaç kilometre? Malatya Arguvan arası kaç kilometre? 72 km Malatya Arguvan arası kaç saat?

Malatya Kürt mü Alevi mi?

Türkiye’deki Alevi nüfusunun üçte biri İstanbul bölgesinde yaşamaktadır ve en yoğun oldukları bölgeler Ankara, Adana, Bursa, Antalya, Aydın Damal ve Zile şehirleri ile Orta ve Doğu Anadolu’da Erzincan, Sivas ve Malatya’dır. Tunceli illeri gelmektedir.

Malatya’nın hangi ilçeleri Alevi?

Alevilerin yoğun olduğu ilçeler Arguvan, Arapgir, Doğanşehir, Akçadağ ve Hekimhan’dır. Yeşilyurt ve Darende ilçe ve köylerinde yaşayan Alevilerin sayısı azdır. Pütürge’de Alevilerin yaşadığı sadece dört köy vardır.

Malatya Arapgir Alevi mi?

Alevi toplulukları Anadolu’nun birçok bölgesinde yaşamaktadır. Bu inanç Malatya’nın Arapgir bölgesinde varlığını sürdürmektedir.

Malatya ismini nereden alıyor?

Etimoloji. Malatya ismi Kültepe tabletlerinde Melita, Hitit tabletlerinde ise “Maldia” olarak geçmektedir. Malatya isminin kökünün Hititçe’de “bal” anlamına gelen “melid” kelimesinden türediği ve Hitit yazıtlarında “öküz başı ve ayağı” olarak ifade edildiği belirtilmektedir. “Melit+ava” “bal diyarı” anlamına gelmektedir.

Arapgir ismi nereden gelir?

Arapgir’in Çubuk adlı bir komutan tarafından esir alındığı ve etrafının iki komutan tarafından sarıldığı, komutanlardan birinin adının Cihangir, diğerinin adının Arap Mehmet olduğu, Cihangir’in şehit edildiği ve başkomutanının “Arap Gir” emrini verdiği ve şehrin isminin o günden sonra Arapgir olarak kaldığı rivayet edilmektedir.

Malatya hangi ilden ayrıldı?

1867’deki vilayet nizamnamesi ile Malatya liva olmaktan çıkarılıp şehre dönüştürülmüştür. Bu dönemde Malatya kazası, Diyarbakır Vilayeti’ne bağlı Mamuret-ül Aziz Sancağı’nın bir kazasıydı. 1877 tarihli Devlet Yıllığı’nda Malatya’nın Diyarbakır Vilayeti’ne bağlı bir sancak olduğu bildirilmektedir.

Arguvan mı erguvan mı?

Erguvan (Cercis siliquastrum), baklagiller familyasından (Fabaceae) 10 metreye kadar boylanabilen, tek gövdeli, yaprak döken bir çalıdır. L., Sp. Pl.: 374 (1753).

Kaynak: cusa.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deniziletisim.com.tr